Kanker


In 2015 werden in Nederland 105.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Er wordt verwacht dat het aantal nieuw kankerpatiënten in de komende jaren blijft stijgen. Kanker is een diagnose die samen kan gaan met angst. Gelukkig zijn de overlevingskansen de afgelopen decennia langzaam maar gestaagd toegenomen. Zowel regulier en complementair is er meer mogelijk. Samenwerking in de geneeskunde is hierbij van belang. Gezond eten heeft invloed op je gezondheid. Dit is een peiler die je zelf in de hand kan hebben.

 

Eten & kanker

Het hebben van kanker kan veel vragen met zich mee brengen over gezond eten. Hoe zit het nu met rood vlees, suiker, alcohol, broccoli, groene thee en zwarte bessen.

Wat is verstandig om juist wel te eten en wat kan je beter vermijden? Ik help je graag in het maken van voedingskeuzes die bij je passen.

Deze adviezen houden rekening met het type mens (constitutie) dat overheerst.

Daarnaast geloof ik dat het van belang is om de lever, vertering (darmen) en bijnieren te ondersteunen met de juiste voeding.

Kanker en ondervoeding?

Ondervoeding en kanker gaan vaak samen. Een reguliere diëtist maakt bij ondervoeding regelmatig gebruik van drink en of sondevoeding. Dit kan noodzakelijk zijn. Toch vindt ik het als natuurdiëtist van belang om te kijken hoe je zo optimaal mogelijk gevoed kan worden met ‘voedende’ voedingsmiddelen.

Ik kijk niet alleen naar de energie wat het voedingsmiddel geeft maar naar een totaal pakket van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamine en mineralen. Hierbij hou ik rekening met wat wel en niet mogelijk is.

Begeleiding vroeg in de diagnose vergroot de kans op een betere voedingsstatus. 

Suppletie rondom kanker

Bij de diagnose kanker worden vaak veel goed bedoelde adviezen gegeven door vrienden, familie, buren en kennissen. Vele ‘wonder’ middelen worden aanbevolen en kunnen hoop geven. Wellicht kun je door de bomen het bos niet meer zien.

Graag adviseer ik wat wetenschappelijk valt te onderbouwen en wat niet. Sommige keuzes zullen bij kanker ook gemaakt mogen worden op gevoel. Het is in ieder geval verstandig om te kijken of tekorten kunnen worden aangevuld. Er extra ondersteuning nodig is, en of de regulieren behandelingen waar nodig te ondersteunen zijn met voeding en/of suppletie. Uiteraard gaat dit in overleg met de behandelend arts.

Neem nu contact op met Judith Rolf van Peer Voedingadvies voor een advies op maat bij kanker!

Recente scholing op het gebied van kanker gevolg door Judith Rolf:

  • Oncologie & Diëtetiek (Pro Education, docent Roelien Middelveld, oktober en november 2016)
  • Zeeuwse Dag ”Integratieve Oncologie 2.0” (Energetica Natura/RP Sanitas Humanus, sprekers, Prof. Dr. rer. nat. habil. Burkhard Poeggeler, Drs. Wilko van der Vegt, Prof. Dr. med. Holger Wehner, Drs. Henk Franzen, november 2016)
  • De oncologie patiënt in de complementaire praktijk (VitEducatief, docenten Erik Schut & Patrick Rodrigues, november 2016)
  • Chemopreventie en complementaire oncologie (Nutrisan, sprekers Dr. Kruyswijk Anna, Dr. Proesmans Rudy, Dr. Valstar Engelbert, september 2014)
  • Drink- en sondevoeding in de eerste lijn (NVD, mei 2014)
  • Gemmotherapie voor de spijsvertering, lever en bijnieren (Health Benefits 08, Docent Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser, september 2013)
copyright © peer voedingadvies 2017 - realisatie misign.nl