Natuurlijke Kindervoeding tijdens de Basisschoolperiode
- Geplaatst september 27, 2016
- Door Judith Rolf
- In Baby en kind, Gezonde voeding, Lifestyle, Nieuws, Recepten
0
Met recepten voor lekker, snel en gezond eten
Tanja Visser en Judith Rolf vonden allebei, dat er goede informatie mist over natuurlijke en gezonde kindervoeding voor ouders en hulpverleners, zoals collega-diëtisten en andere paramedici, artsen, consultatiebureau’s, scholen en kinderdagverblijven. Zo ontstond de behoefte om met elkaar een brochure te maken met informatie waar we zelf helemaal achter staan.
Je kind op de basisschool
Lezen, schrijven, rekenen, fietsen, omgaan met vriendjes en vriendinnetjes. Een kind van 4 tot en met 12 jaar leert veel. In de leeftijd van 0 tot 4 jaar heb je als ouder nog veel invloed op het eetgedrag van je kind. Langzaam aan zal dat steeds meer gaan veranderen. Kinderen leren hun eigen boterham smeren en helpen graag mee met kokkerellen. Afhankelijk van de leeftijd en zelfstandigheid kan je kind al zelf een -eenvoudige- maaltijd klaarmaken. Je kind wordt steeds zelfstandiger. Het mag leren zelf de juiste keuzes te maken.
In de leeftijd van 2 tot 12 jaar ontwikkelt je kind al een heel eigen eetpatroon. Dit zal vaak de rest van het leven min of meer vastgehouden worden. Het is een belangrijke periode om je kind kennis mee te geven over gezonde en natuurlijke voeding.
Natuurlijke kindervoeding tijdens de basisschool periode
Je vindt in de deze brochure meer informatie over wat je beter wel en niet kunt geven, hoe je het eten van groenten en het drinken van water stimuleert en hoe om te gaan met lunchen op school, snoepen en snacken. Daarnaast geeft de brochure informatie over de zin van het gebruik van natuurlijke, biologische voeding, voedingssupplementen en het aanleren van gezonde leefgewoontes, zoals gebitsverzorging, beweging, slapen en omgaan met computer en mobiele telefoon.
Een hele praktische brochure met veel handige tips en recepten voor lekkere, gezonde en snelle maaltijden, snacks en dranken. A5 formaat 40 pagina’s.
- Soort publicatie: Brochure
- Specificaties: A5 formaat, 40 pagina;s. Ook leverbaar als digitale brochure (PDF)
- Levertijd: direct uit voorraad leverbaar
Prijs: € 9,95, Bestellen? Mail judith@peervoeding.nl
Amaranth pap
- Geplaatst februari 18, 2015
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Amaranth lijkt op een graan is maar een zaad dat in Zuid -Amerika wordt verbouwd. Men gebruikt het wel op eenzelfde manier als graan. Amaranth bevat geen gluten en is een goed product wanneer je glutenvrij wilt eten. Het zaad is rijk aan B vitamine, vitamine E en diverse mineralen zoals magnesium, kalium, ijzer en zink. Het amaranth- zaad is ook rijk aan eiwitten. Ideaal om in de vorm van een pap je dag mee te beginnen!
De Amaranth vlok
Wellicht ben je bekend met quinoa. Amarant en quinoa zijn familie van elkaar. De plant sterft niet direct af wanneer de zaden rijp zijn. Hieraan dankt de plant zijn naam. Amarant betekent ‘onsterfelijk’. De variant die ik graag gebruik is een vlok van bijvoorbeeld het merk ‘De Halm’. Het zaad is verwarmd en geperst tot een vlok. Dit verkort de kooktijd aanzienlijk. Een vlok heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten en je hoeft deze niet van tevoren te laten weken. Amarant neemt tijdens het koken iets meer dan 2 keer in zijn volume toe.
Ik kook graag op gevoel. Dit wil zeggen dat ik geen hoeveelheden afweeg en afmeet. Wanneer ik pap bijvoorbeeld iets te dik maak kan ik de pap gemakkelijk verdunnen door extra melk of water toe te voegen. Uiteraard geef ik je in dit recept wel een richtlijn.
Wie wat bewaard…
Maak een pan vol. Voor het hele gezin of voor jezelf een voorraad. De gare basispap is in de koelkast nog zeker 3 dagen houdbaar. Dit betekent dat je bij een volgende eetmoment de pap alleen hoeft op te warmen. Doe dit bij voorkeur in een pan in plaats van een magnetron. Het gebruik van een magnetron is omstreden. Het zou de kwaliteit van het product wat je erin verwarmt niet ten goede komen.
EKO-Keurmerk
Voor een bewuste keuze kies je een biologische vlok met het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat de teler geen kunstmest of chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook andere fasen van het productieproces verlopen zo milieuvriendelijk mogelijk.
Ingrediënten basis amaranth pap (4 personen)
- 300 gram Amaranth vlokken
- 1 liter Geitenmelk (je kan ook een granen- of notenmelk kiezen, beste keuze is dan één zonder suiker)
- 4 theelepels Kaneel of 1 Kaneelstokje wat je meekookt
- 1 theelepel Vanille poeder (zonder suiker) of een Vanillestokje (gebruik je een stokje, snij deze dan open met een scherp mesje voordat je het stokje toevoegt)
Ingrediënten garnering
- 1 eetlepel Chia zaad per persoon
- goede hand ongebrande Walnoten (zelf gekraakt of kant en klaar)
- eventueel Rozenblaadjes* niet noodzakelijk maar wel erg lekker en het staat prachtig!
* De rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld te koop van het merk ‘Steenbergs organic’
Bereiden Amaranth pap
Voeg de melk toe aan een pan en voed hieraan de kaneel, vanille en amaranthvlokken toe. Breng het geheel rustig aan de kook. Blijf 10 minuten rustig roeren terwijl de pap licht kookt. Na 10 minuten is de pap gaar. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een kaneel- en vanillestokje verwijder je deze vervolgens voorzichtig uit de hete pap.
Schenk de pap in een schaal of bewaarbak. Garneer de pap wanneer je deze gaat serveren zoals op de foto (of naar eigen creativiteit).
De zachte smaak van amaranth pap
Ik ben dol op griesmeel. ik vind de amaranth- pap hier iets weg van hebben. De structuur is zacht. Een ideale manier om volkoren te eten zonder dat je dit ervaart als een ‘zware’ pap. Gemakkelijk om klaar te maken. Feestelijk gegarneerd en een ware lust voor je smaakpapillen.
Geniet ervan en laat ons graag weten wat je van dit recept vindt! Je eigen variatie kan een leuke aanvulling zijn. Voel je vrij dit met ons te delen.
Geniet Gezond!
Bieten stamppot met paddestoelen
- Geplaatst januari 22, 2015
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Bieten vormen de basis voor deze heerlijke stamppot gegarneerd met diverse soorten paddestoelen. Een makkelijk recept wat snel klaar te maken is. Ideaal om op voorraad te hebben en te gebruiken na een drukke werkdag. Deze variant is vegetarisch maar combineert prima met vis of vlees naar keuze. Denk hierbij aan makreel, kabeljauw, wilde zalm, kipfilet of lamsvlees.
Bieten zijn veelzijdig
Bieten zijn zoet en goed te verwerken in een salade naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan de variant met geraspte gekookte bieten met hieraan toegevoegd geraspte appel, een dressing van walnotenolie, peper en zout. Garneer het geheel hierna met in de koekenpan gebrande walnoten en pijnboompitten.
Krijg je bezoek? Verwen je gasten en maak een mooie carpaccio van bieten. Kook de bieten knapperig gaar (in 15 minuten) en snijdt deze in zo dun mogelijke plakjes. Garneer het geheel hierna met makreel, kappertjes, biologische oude kaas en kiemgroenten. Werk het af met peper, zeezout en olijfolie extra vierge.
Een stamppot is gemakkelijk klaar te maken. Een stampot is zowel geschikt bij een avondmaaltijd als bij gebruik tijdens een lunch. In slechts een half uur staat een gezonde maaltijd op tafel. Bieten vallen goed bij jong en oud, vanwege de zoete smaak. Tijdens de winterperiode verlangt je lichaam naar een wat stevigere maaltijd. Een stamppot biedt uitkomst!
Benodigdheden bieten stamppot (voor ruim 4 personen)
- 4 bieten ongekookt is de beste keuze, maar kant en klare gare bietjes kunnen ook gebruikt worden
- een kleine zak biologische aardappels, kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk, deze zijn nog gezonder)
- een potje zure augurken (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker)
- een potje kappertjes (op olie of azijn)
- 2 sjalotjes
Garnering
- bospaddestoelen en oesterzwammen (van beide 1 bakje)
- 2 tenen verse knoflook
- ghee of roomboter
- peper en (zee/himalaya)zout naar smaak
Bereiding van bietenstamppot met paddestoelen
Schil de bieten en kook deze in 20 minuten gaar. Schil de aardappels en kook deze met een snufje zeezout in een aparte pan in 20 minuten gaar. De bieten mogen iets afkoelen voordat ze te raspen waardoor je niet je vingers verbrandt.
Laat de kappertjes uitlekken en snijdt de sjalotjes zo fijn mogelijk. Voeg augurken naar smaak toe. Wanneer ze klein zijn snij ik er plakjes van en bij dikkere augurken blokjes. De augurken en uitjes gaan rauw door de bietenstamppot.
Maak de paddestoelen schoon met keukenpapier of een keukendoek. Snij een klein stukje van de onderkant van de paddestoelen af. Snij de paddestoelen in plakjes en bak deze met de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak gaar in roomboter of ghee. Vijf minuten bakken is meestal voldoende.
Ghee
Ghee is geklaarde roomboter en bevat geen eiwitten maar enkel vet. De Ghee van Remeker is een aanrader.
Remeker Ghee wordt op boerderij “De Groote Voort” in Lunteren bereid uit weiboter van Jerseykoeienmelk. Remeker Ghee is zuiver melkvet met een nootachtig aroma. Geschikt om te bakken, braden, stoven en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Het spat niet bij verhitting in de pan en is lang houdbaar.
Muesli maken
- Geplaatst december 06, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws, Recepten
0
Muesli is ideaal te combineren met yoghurt. Helaas bevatten kant & klare muesli vaak suiker, suikervervangers of te veel gedroogde vruchten. Wanneer muesli suikerrijk is laat een schaal yoghurt met muesli je suikerspiegel stijgen. Lees hoe gemakkelijk je zelf een heerlijke muesli-mix maakt!
Gebalanceerde bloedsuikerspiegel
Om je fit en vol energie te voelen is het van belang dat je maaltijd of tussendoortje niet alleen uit koolhydraten bestaat maar ook uit eiwitten en de juiste vetten. Samen geven ze je langdurig energie in plaats van een kick van hooguit een kwartier. Granen zoals haver en spelt zijn koolhydraatrijk net als gedroogde vruchten, bijvoorbeeld rozijnen. Voeg je voldoende noten, zaden, pitjes en kokos toe dan zorgen deze ingrediënten voor de eiwitten en gezonde vetten.
Muesli maken is zo gedaan
Zelf muesli maken is een kwestie van de juiste ingrediënten kopen en deze met elkaar vermengen. Ik kom vaak recepten tegen waarin de muesli per ingrediënt wordt afgewogen. Dit is niet noodzakelijk. Maak het jezelf gemakkelijk. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kan je een ingrediënt wel of niet toevoegen.
Ingrediënten voor zelfgemaakte muesli
- Havervlokken
- Spelt- of haverzemelen
- Gebroken lijnzaad
- Chia Zaad
- Sesamzaad
- Maanzaad
- Zonnebloempitten
- Pompoenpitten
- Kokosrasp
- Geschaafde amandelen
- Rozijnen (met mate)
Vers van de molen
De havervlokken en speltzemelen in de muesli op de foto komen van ‘Korenmolen De Zandhaas’, in Santpoort. Het bedrijf maalt op authentieke wijze graansoorten zoals tarwe, gerst, rogge, haver, spelt, mais en kamut en verwerkt dit vervolgens tot meel.
Bewaaradvies
Zaadjes, pitjes, noten en kokosrasp bevatten essentiële vetzuren. Dit zijn vetten die je lichaam alleen uit je eten kan halen. Er kleven vele gezondheidsvoordelen aan deze vetten. Omdat vetten snel ranzig kunnen worden is het belangrijk dat je de muesli bewaart in een bak of pot die goed afsluit. Daarnaast blijft de muesli vers. Muesli bewaar je bij voorkeur op een donkere plek om oxidatie te voorkomen.
Yoghurt keuze
Yoghurt en kwark gemaakt van koemelk is voor veel mensen zwaar om te verteren en kan allergische klachten geven. Kies liever voor geiten-, schapen- yoghurt of kwark. Ook yoghurt gemaakt van kokosmelk en sojayoghurt (zonder suiker) zijn een goede keuze.
Eet smakelijk
Spinazie pannenkoeken
- Geplaatst december 03, 2014
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Pannenkoeken bakken is ronduit feestelijk. Er zijn veel mogelijkheden om ze te beleggen en hierna op te eten. Ik ben persoonlijk dol op hartige smaken. Wanneer je een pannenkoek zoet belegd laat dit hierna je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Een snelle energiekick die vaak snel overgaat in een energie-dip. Verras jezelf en kies eens voor iets anders dan een pannenkoek met suikerstroop.
Pannenkoeken zijn een traktatie voor jong en oud. Zeker wanneer je kiest voor deze hartige variant met bietjes, kip, oesterzwam, feta en kiemgroenten.
Pannenkoekenbeslag met groenten
Aan het beslag kan je van alles ‘extra’ toevoegen. Spinazie is mijn favoriete ingrediënt. Je maakkt hiermee je pannenkoek wilt zo groen als gras. Bietjes geven de pannenkoek juist een mooie rode kleur. Ook courgettes vermaal ik regelmatig door mijn beslag.
Mochten er gezinsleden zijn die niet zo dol zijn op groenten dan is deze manier van kokkerellen ideaal om wel met vrolijke gezichten aan tafel een groenten-pannenkoek te eten. De smaak van de groenten die je toevoegt aan het beslag is afhankelijk van je keus en hoeft niet heel uitgesproken te zijn. Zowel spinazie, bietjes en courgette geven het geheel een subtiele hartige smaak.
Benodigdheden voor het beslag (ongeveer 4 personen)
- 3 eieren
- 250 gram volkoren speltmeel
- 0,5 liter geitenmelk
- 1 mespuntje hymalayazout
- 1 eetlepel kokossuiker
- 1 mespuntje verse vanille
- 5 handjes bladspinazie
Stop de ingrediënten in een blender en laat deze flink draaien totdat het beslag mooi egaal is en zonder klontjes. Je kan ook gebruik maken van een grote beslagkom, een garde en een staafmixer. Voeg eerst het spelmeel toe aan de beslagkom, hierboven de eieren, zout, kokossuiker en vanille en voeg als laatste de geitenmelk toe. Meng het geheel met een blender. Voeg als laatste de spinazie toe en maal deze er door heen met een staafmixer.
Bak ze ‘groen’
Gebruik een wat grotere koekenpan en laat de pan goed warm worden voordat je per pannenkoek een klontje boter roomboter toevoegt. Wanneer de boter gesmolten is voeg je een soeplepel beslag toe. Draai de pan zodat er een mooi ronde pannenkoek ontstaat. Wacht tot het beslag ook aan de bovenkant droog is zodat je de pannenkoek om kan draaien. Herhaal deze handeling totdat het beslag op is.
Het is makkelijk om een pan met water op het vuur te zetten met hier op een bord. Zo kan je de pannenkoeken die klaar zijn gemakkelijk warm houden.
Het beleg (voor 4 personen)
- 2 bietjes
- 2 bakjes oesterzwammen
- 2 biologische kipfilet
- 1 blok Griekse feta (van schapenmelk)
- 1 bakje kiemgroenten naar keuze
- Peper
- Madaras kruiden
- Olijfolie extra vierge
Snij de kipfilet in blokjes en marineer deze in de madaras-kruiden met olijfolie extra vierge.
Schil de bietjes en snijd ze in plakjes. Kook de plakjes biet in een kwartier knapperig maar wel gaar. Waneer ze gaar zijn giet ze je af.
Snij de oesterzwammen in stukjes, verwijder een stukje van de onderkant. Dit smaakt namelijk hard en is daarom minder lekker.
Snij de feta in blokjes.
Bak de kipfilet gaar en voeg de laatste 3 minuten de oesterzwammen toe.
Versier je pannenkoek
Beleg de pannenkoek met de verschillende ingrediënten. Maal verse peper over de pannenkoek, laat er bijvoorbeeld geitenkaas tussen smelten of versier het geheel met een pluk kiemgroenten!
Pannenkoeken zijn heerlijk bij een lunch of voor het diner. Wanneer je een spinazie-pannenkoek over hebt kan je deze gemakkelijk op een ander moment opwarmen.
Eet smakelijk
Stoofperen in vlierbessensap
- Geplaatst december 01, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws, Recepten
0
Een mooie seizoensvrucht is de stoofpeer. Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gebruikelijke handpeer. Een oerhollands en traditioneel gerecht. Bij volwassenen en kinderen vaak een ware traktatie.
Klassiek bereid wordt een stoofpeer gekookt in de rode wijn. Er zijn echter vele alternatieven. Witte wijn, diksap en water zijn ook mogelijk. Stoofperen koken in de vlierbessensap is een aanrader. De vlierbessensap geeft de stoofperen een prachtige rode kleur.
Vlierbessen zouden antivirale eigenschappen hebben en immuunversterkend zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om je weerstand een extra boost te geven met het regenachtige herfstweer.
Een stoofpeer is veelzijdig
Stoofperen smaken heerlijk bij een ontbijt of dessert. Zo eten wij ze graag door de havermoutpap of s’avonds bij een schaaltje schapenkwark.
Met de feestdagen in aantocht staat een stoofpeer geserveerd op een bord bij een stuk wild prachtig. Een stoofpeer is een traktatie die je makkelijk en snel kan maken.
Zoet of hartig
In het recept heb ik gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. Afhankelijk van je voorkeur voor zoet is dit wel of niet noodzakelijk. Een kruidnagel of steranijs maakt de peer extra kruidig.
Benodigdheden
1 kilo stoofperen
0,25 L vlierbessenoersap
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
1 kaneelstokje
naar smaak een kruidnagel en/of steranijs
stoofperen-vlierbessensap
Aan de slag
Schil de stoofperen. Laat het steeltje eraan zitten. Dit staat mooi wanneer je later de peren serveert. Giet de vlierbessenoersap in een ruime pan. Roer hier een eetlepel kokossuiker doorheen. De kokossuiker zal vanzelf oplossen tijdens het verwarmen van de stoofperen. Leg het kaneelstokje vervolgens in de vlierbessenoersap.
Voeg de stoofperen toe aan de pan. Breng de stoofperen aan de kook en laat ze in een klein half uur gaar koken. Na een kwartier de stoofperen even omdraaien. Zo worden de stoofperen aan alle kanten mooi rood van kleur. Zodra het vocht kookt mag je het vuur zo laag mogelijk zetten zodat het rustig kookt. Kook de stoofperen met een deksel op de pan.
Eet smakelijk
Herfst stamppot met rauwe andijvie
- Geplaatst oktober 24, 2014
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Nu het weer buiten wat guurder wordt en de blaadjes van de bomen vallen is het tijd om je voeding hierop aan te passen. In de zomer vraagt je lichaam eerder om zomers fruit en een frisse salade. Tijdens de herfst is het tijd voor stevigere maaltijden. Denk aan een goed gevulde erwtensoep, bonensoep of stamppot. Deze vegetarische variant met zongedroogde tomaatjes en geitenkaas is een aanrader.
Stamppot voordeel
Stampot vormt een basis voor vele recepten. Stampot is goedkoop om te maken, makkelijk mee te variëren en je kan het eventueel zo luxe maken als je wilt door extra ingrediënten toe te voegen. Koken voor twee en zo een portie over houden voor in de vriezer zorgt ervoor dat je een gezonde maaltijd op voorraad hebt. Stamppot kan je heel makkelijk opwarmen in een oven. Een ovenschotel met stamppot verwarm je in ongeveer 15 minuten op 180 graden. Geitenkaas erboven geeft je stamppot een krokant laagje. Zonder geitenkaas is het van belang om aluminiumfolie over je ovenschaal te doen, anders droogt je stamppot uit.
Zongedroogde tomaten en geitenkaas
In de horeca wordt een stamppot ook vaak als basis gebruikt. Hierop wordt dan een mooi stukje vis of vlees gepresenteerd. Een vegetarische variant is bij mij favoriet. Hieronder vindt je het recept van stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaten en geitenkaas.
Voel je vrij om de stamppot toch te voorzien van een stukje vlees of vis. Denk hierbij aan kipfilet, kalkoenfilet of wild vlees. Wilde zalm en kabeljauw smaken heerlijk bovenop een andijviestamppottorentje.
Benodigdheden (voor ruim 4 personen)
1 krop andijvie
1 kleine zak biologische aardappels kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk en nog gezonder)
1 potje zongedroogde tomaten op olie (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker, lees goed het etiket of ga naar een natuurwinkel)
100 gram belegen geitenkaas
2 teentjes knoflook
peper en (zee)zout naar smaak
Garnering
cherry tomaatjes
avocado
Aan de slag
Snij de andijvie zo fijn mogelijk en was en droog de andijvie daarna goed. Andijvie zit vaak vol met zand. Meerdere malen wassen is verstandig. Schil de aardappels en kook deze in 20 minuten gaar. Snij ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukken en rasp de geitenkaas. Ontdoe de knoflookteentjes van hun schil en leg ze klaar om te persen.
Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af waarna ze gestampt kunnen worden. Gebruik hiervoor een keukenstamper. Voeg de stukjes zongedroogde tomaat, geperste knoflook en wat olie van de zongedroogde tomaatjes toe. Hierna kunnen de andijvie, geraspte geitenkaas en peper en zout toegevoegd worden. Stamp het tot een glad en mooi geheel. Zo nodig kan je nog wat olie toevoegen. Olie maakt het stampen makkelijker en de stampot krijgt hiervan een goede structuur.
Kookring, voor een mooie opmaak
Verdeel de stamppot met behulp van een kookring over de borden. Deze kookring koop je bij een kookwinkel. Garneer met partjes cherry-tomaat en stukjes avocado. Bestrooi het geheel met verse peper uit een molen.
Eet smakelijk!
Overnight oats, een snel en hip havermout ontbijt!
- Geplaatst oktober 10, 2014
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Het is tijd om op te staan Je wekker gaat. Je snoozed een keer. Daarna is het echt tijd om uit de veren te komen. Het is tijd om op te staan! Bij een goed ochtendritueel hoort een ontbijt. Hier is niet altijd tijd voor.
Overnight oats
Wil je in de morgen gezond maar snel ontbijten? Dan is de overnight oats een ideale keuze. Een havermoutpap die je koud eet. Je maak de overnight oats een avond van tevoren. In de koelkast kunnen alle smaken in de havermout trekken. De havermout gaart in het vocht en is de volgende morgen zacht en heerlijk op smaak.
Er zijn vele recepten maar deze is favoriet omdat het toevoegen van chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, kokosrasp en walnoten ervoor zorgen dat je ontbijt je langdurig van energie voorziet.
Voorkom een dip
Eet je alleen maar koolhydraatrijk dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een dip. Het toevoegen van eiwitten en een beetje van het juiste vet zorgt voor de nodige energie in de ochtend. Je voorkomt snacken en snaaien tussendoor doordat je bloedsuikerspiegel langer in balans is wanneer je de juiste combinaties maakt.
Overnight oats, het recept
Het recept voor 1 persoon is als volgt.
Pak een schaaltje en vul deze voor 2/3 met havermout. Strooi 1 eetlepel kokosrasp, 1 eetlepel chia zaad, 1/2 eetlepel zonnebloem pitjes en 1/2 eetlepel pompoenpitten over de havermout. Meng alles met je lepel.
Prak een halve banaan en vermeng deze met geitenmelk. Mocht je niet dol zijn op geitenmelk dan is amandelmelk, soyamelk, havermelk of rijstemelk een prima keus. Kies in elk geval voor een melkvervanger zonder toegevoegde suikers.
Het melk- banaanmengsel schenk je over je havermout. Zorg ervoor dat de havermout onder de melk staat. Dek je schaaltje af en plaats het geheel in de koelkast.
De volgende morgen hoef je alleen je schaaltje uit de koelkast te halen. Je kan de overnight oats garneren met bosvruchten en walnoten. Omdat de herfst eraan komt kan je naast verse bosvruchten ook kiezen voor diepvries bosvruchten. Bij diepvries bosvruchten is het van belang op te letten dat er geen onnodige suikers zijn toegevoegd.
Garneren is lekker en een lust voor het oog. Heb je haast dan is dit natuurlijk niet noodzakelijk.
Goedemorgen en eet smakelijk!