Als een vis in het water
- Geplaatst mei 16, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0

Omega 3 bij angst en stess
Naar omega-3 in combinatie met angst en/of stress is veel onderzoek gedaan. Alle onderzoeken spreken van een positief effect van omega 3 vetzuren op stress en/of angst.
Zo schrijft Dr. Servan Schreiber (bekend van o.a Uw brein als medicijn) dat veel omega-3 op de lange duur de productie van de boodschaperstof dopamine (een neurotransmitter) in het emotionele brein verhoogt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Het positieve effect van de omega 3 vetzuren (EPA en DHA of DHA alleen) verlaagt noradrenaline. Noradrenaline is een hormoon wat wordt uitgescheiden door de bijnieren bij angst of bij een laag bloedsuikergehalte ook wel hypoglycemie genoemd.
HELP een tijger?
Bij angst en stress produceert het lichaam grote hoeveelheden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, spieren worden gespannen, er ontstaat kippenvel, zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau (endorfinestimulus). Hierdoor is je lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan. Als je angst niet reëel is dan worden deze symptomen vaak als vervelend ervaren.
Zuivere visolie
Dagelijks omega 3 vetzuren zorgt voor lagere cortisol en adrenaline levels. Zowel cortisol als adrenaline zijn typisch verhoogd bij stress.
Suppleren met omega-3 vetzuren lijkt de activering van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as), een systeem dat stresshormonen produceert te remmen. Omega-3 kan bijdragen aan verbetering van enkele symptomen van angst en stress.
Op je bord
Omega 3 vindt je o.a. in vette vis zoals haring, wilde zalm, sardines, ansjovis en makreel. Ook walnoten zijn rijk aan omega 3.
Aanstaande zaterdag zal Judith Rolf spreken op het MindtuningEvent. over voeding en suppletie bij angst en stress