GESTREST? GO HEALTHY!
- Geplaatst oktober 12, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0

Chocola, chips of friet met mayo. Waarom heb je in perioden van stress juist zo’n trek in ongezonde dingen? Gelukkig zijn er ook gezonde alternatieven en extra fijn: ze verlagen letterlijk je stressniveau. Voor Cosmopolitan ben ik geïnterviewd voor een leuk artikel over voeding bij angst en stress. Hieronder volgt een impressie van het artikel.
De expert
Diëtiste Judith Rolf studeerde Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en specialiseerde zich in voeding bij angst en stress. Naast voedingsadvies kun je bij haar ook terecht voor workshops. Kijk voor meer informatie op www.peervoeding.nl of www.mindtuning.nl.
Waarom heb je honger bij stress?
De reactie van jou lichaam op stress is fantastisch, mist je het nodig hebt. Denk aan een benarde situatie waarin je moet vechten of vluchten. Op dat moment produceert je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol, waardoor je energie krijgt om dat allemaal te tackelen. Maar bij de vorm van stress die we nu dagelijks ervaren is er geen lichamelijke actie nodig, wat betekent dat deze hormonen je lichaam niet verlaten en je sugar cravings als gevolg krijgt. Rolf: ’’Stresshormonen versnellen je hartslag, leggen je spijsvertering stil, verhogen je bloeddruk en laten je bloedsuikerspiegel wisselen. Vooral het hormoon cortisol is verantwoordelijk voor de vraag naar suiker, vandaar dat mensen die uit balans zijn, sneller geneigd zijn om naar snoep en junkfood te grijpen’’
EET JE STRESS WEG
Stress? Volg dit menu van Judith Rolf en vergeet niet om 6 keer per dag te eten, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Ontbijt
’’Neem ongezoete havermout, met grove korrels die je een nacht laat weken. Kies voor en lepel lijnzaadolie (tryptofaanrijk) en voor fruit, gedroogde vijgen of dadels als je er wat zoet bij wilt hebben.’’
Tussendoor
’’Een handje noten is tryptofaanrijk, denk aan cashewnoten of amandelen. Wel is het hier belangrijk dat je ongebrande en ongezouten noten kiest. En neem er altijd een tropische vrucht bij zoals een banaan, mango of ananas’’
Lunch
’’Volkorenbrood bevat vitamine B en is verstandig zolang je het maar hartig belegt en besmeert met wat roomboter voor de goede vetten. Maar ook roggecrackers met een gekookt eitje (proteïne) of een salade met ei, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaden en avocado, komkommer en humus kunnen prima.’’
Tussendoor
’’Een appel met een hand ongezouten en ongebrande noten. Of neem een mirabelpruim en kersen, hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op je stemming.’’
Avondeten
’’Twee keer per week vette vis is altijd goed, maar juist als je gestrest bent heb je extra behoefte aan omega-3. Neem dus voldoende haring, makreel of paling. Eet er peulvruchten bij voor proteïne en bruine rijst of zilvervliesrijst voor koolhydraten. Neem vlees zoals kip, lamsvlees of wild met mate en geef de voorkeur aan biologisch.’’
Tussendoor
’’Neem vlak voor het slapen gaan een tryptofaanhapje zoals een roggecracker met wat roomboter en natuurlijke appelstroop van échte appels.’’
Drinken
’’Laat alcohol, zwarte thee en koffie staan. Eigenlijk zijn alle cafeïnedrankjes een slecht keuze wat stress betreft. Drink kruidenthee of witte thee met kamille en valeriaan, wat rustgevend werkt.’’
Voor het hele artikel zie de Cosmopolitan van oktober 2014. Onder Bodylove, bladzijde 130 tot en met 132.
Dank aan Cosmo’s Stephanie Brandes.