Bieten stamppot met paddestoelen
- Geplaatst januari 22, 2015
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Bieten vormen de basis voor deze heerlijke stamppot gegarneerd met diverse soorten paddestoelen. Een makkelijk recept wat snel klaar te maken is. Ideaal om op voorraad te hebben en te gebruiken na een drukke werkdag. Deze variant is vegetarisch maar combineert prima met vis of vlees naar keuze. Denk hierbij aan makreel, kabeljauw, wilde zalm, kipfilet of lamsvlees.
Bieten zijn veelzijdig
Bieten zijn zoet en goed te verwerken in een salade naar keuze. Denk bijvoorbeeld aan de variant met geraspte gekookte bieten met hieraan toegevoegd geraspte appel, een dressing van walnotenolie, peper en zout. Garneer het geheel hierna met in de koekenpan gebrande walnoten en pijnboompitten.
Krijg je bezoek? Verwen je gasten en maak een mooie carpaccio van bieten. Kook de bieten knapperig gaar (in 15 minuten) en snijdt deze in zo dun mogelijke plakjes. Garneer het geheel hierna met makreel, kappertjes, biologische oude kaas en kiemgroenten. Werk het af met peper, zeezout en olijfolie extra vierge.
Een stamppot is gemakkelijk klaar te maken. Een stampot is zowel geschikt bij een avondmaaltijd als bij gebruik tijdens een lunch. In slechts een half uur staat een gezonde maaltijd op tafel. Bieten vallen goed bij jong en oud, vanwege de zoete smaak. Tijdens de winterperiode verlangt je lichaam naar een wat stevigere maaltijd. Een stamppot biedt uitkomst!
Benodigdheden bieten stamppot (voor ruim 4 personen)
- 4 bieten ongekookt is de beste keuze, maar kant en klare gare bietjes kunnen ook gebruikt worden
- een kleine zak biologische aardappels, kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk, deze zijn nog gezonder)
- een potje zure augurken (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker)
- een potje kappertjes (op olie of azijn)
- 2 sjalotjes
Garnering
- bospaddestoelen en oesterzwammen (van beide 1 bakje)
- 2 tenen verse knoflook
- ghee of roomboter
- peper en (zee/himalaya)zout naar smaak
Bereiding van bietenstamppot met paddestoelen
Schil de bieten en kook deze in 20 minuten gaar. Schil de aardappels en kook deze met een snufje zeezout in een aparte pan in 20 minuten gaar. De bieten mogen iets afkoelen voordat ze te raspen waardoor je niet je vingers verbrandt.
Laat de kappertjes uitlekken en snijdt de sjalotjes zo fijn mogelijk. Voeg augurken naar smaak toe. Wanneer ze klein zijn snij ik er plakjes van en bij dikkere augurken blokjes. De augurken en uitjes gaan rauw door de bietenstamppot.
Maak de paddestoelen schoon met keukenpapier of een keukendoek. Snij een klein stukje van de onderkant van de paddestoelen af. Snij de paddestoelen in plakjes en bak deze met de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak gaar in roomboter of ghee. Vijf minuten bakken is meestal voldoende.
Ghee
Ghee is geklaarde roomboter en bevat geen eiwitten maar enkel vet. De Ghee van Remeker is een aanrader.
Remeker Ghee wordt op boerderij “De Groote Voort” in Lunteren bereid uit weiboter van Jerseykoeienmelk. Remeker Ghee is zuiver melkvet met een nootachtig aroma. Geschikt om te bakken, braden, stoven en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Het spat niet bij verhitting in de pan en is lang houdbaar.
Blogs angst en stress voor Mindtuning
- Geplaatst januari 20, 2015
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Lifestyle, Nieuws
0
angst en stress
Ga je op internet op zoek naar voedingsadvies bij angst en stress? Dan kom je vooral uit bij advies over wat je allemaal beter niet kan eten en drinken. Gelukkig zijn er ook veel voedingsmiddelen die je juist wel kan eten. Wat je eet en drinkt is van grote invloed op hoe je je voelt. Zeker wanneer je last hebt van angst en stress. Je mag in deze situatie nog beter voor jezelf zorgen. De juiste voeding voor je lichaam is hiervoor een noodzakelijke basis.
Lees hieronder waarom ik met veel plezier werk voor Mindtuning.
Paniek
Een geruime periode van mijn leven werd mijn functioneren beheerst door angst en paniek. Het begon met een paniekaanval in de trein. Ik besloot voortaan maar met de auto naar mijn werk te gaan. Al snel kreeg ik ook in de auto, op mijn werk en zelfs thuis paniekaanvallen. Dit was beangstigend en werkte zeer beperkend.
De paniek maakte mij onzeker. Zakelijke gesprekken wist ik binnen een kwartier af te ronden en smoesjes zorgde ervoor dat ik onder andere verplichtingen uit kon komen. Toch ging ik door. Zo goed en kwaad als het kon. Optimaal genieten van het leven deed ik niet meer.
Mijn omgeving had meestal niets door. Op vele foto’s uit deze periode van mijn leven sta ik met een grote glimlach. Wanneer ik deze bekijk voel ik weer de angst, spanning en het verdriet. Het leven met chronische hyperventilatie en paniekaanvallen was zwaar.
De oplossing
Ik ging op zoek naar oplossingen. Een zoektocht die meer dan 10 jaar duurde. De meeste behandelmethoden kostte mij veel geld en bergen tijd. Van huisarts tot psychiater. Naast reguliere mogelijkheden probeerde ik veel alternatieve therapieën. Geen van deze methoden hielpen mij destijds.
Een bezoek aan Pieter Frijters bracht verandering. Ik kreeg -tijdens een van zijn motiverende seminars- eindelijk de juiste handvatten. Ik was aan het juiste adres.
In het begin werkte ik hard om zijn tips in de praktijk te gebruiken. Hierna merkte ik dat ik beter ging functioneren en werd zijn methode onderdeel van mijn dagelijkse leven. Ik ben uiteindelijk zelf degene geweest die ervoor gezorgd heeft dat ik nu weer vrij kan leven.
Ik ben Pieter Frijters dankbaar. Hij deelde zijn praktische kennis op een krachtige manier en ik wist hierdoor onder andere “verkeerde filmpjes” die zich afspeelde in mijn hoofd te verwijderen. Zijn ontwikkelde Mindtuning- methode is een grote inspiratiebron geweest.
Passie voor eten
Van jongs af aan ben ik dol op lekker eten. Geruime tijd heb ik gewerkt in luxe restaurants. Chefs van topniveau wisten mijn smaakpapillen te prikkelen. Lekker eten maakt blij en gelukkig en ik wist al vroeg de link te leggen tussen voeding en gezondheid. Ik volgde de opleiding tot diëtist en ben afgestudeerd op het onderwerp angst en stress. Voor Mindtuning deed ik hiervoor specialistisch onderzoek en tijdens mijn afstudeerperiode bij een natuurdiëtist heb ik mijn kennis over dit onderwerp vervolgens verder kunnen uitdiepen.
Mijn missie
Met veel plezier geef ik een maandelijkse workshop voor Mindtuning over de juiste voeding bij angst en stress. Wij zijn van mening dat het Mindtuning programma completer is met de juiste kennisoverdracht aangaande voeding en gezondheid.
Eten en drinken waar je energie van krijgt. Voeding waardoor je meer gelukshormonen aanmaakt, beter slaapt en in balans komt.
Ik deel mijn kennis graag!
Volg mij en lees mijn maandelijkse blog of bezoek één van mijn workshops voor Mindtuning.
Judith Rolf
MindTuning Event 11 april 2015
- Geplaatst januari 15, 2015
- Door Judith Rolf
- In Lifestyle, Nieuws
0
![]() |
|
|
Voedselintroductieschema
- Geplaatst december 11, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws
0
De eerste hapjes
Als je baby 6 maanden is is het tijd voor de eerste hapjes! Een leuke periode waarin volop onderzocht en geëxperimenteerd mag worden.
Gebruik maken van een voedselintroductieschema -vanaf zes maanden- is praktisch bij het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Peer Voedingadvies helpt je graag op weg door je gratis een Voedselintroductieschema aan te bieden.
Klik hier voor het Voedselintroductieschema Peer Voedingadvies
Muesli maken
- Geplaatst december 06, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws, Recepten
0
Muesli is ideaal te combineren met yoghurt. Helaas bevatten kant & klare muesli vaak suiker, suikervervangers of te veel gedroogde vruchten. Wanneer muesli suikerrijk is laat een schaal yoghurt met muesli je suikerspiegel stijgen. Lees hoe gemakkelijk je zelf een heerlijke muesli-mix maakt!
Gebalanceerde bloedsuikerspiegel
Om je fit en vol energie te voelen is het van belang dat je maaltijd of tussendoortje niet alleen uit koolhydraten bestaat maar ook uit eiwitten en de juiste vetten. Samen geven ze je langdurig energie in plaats van een kick van hooguit een kwartier. Granen zoals haver en spelt zijn koolhydraatrijk net als gedroogde vruchten, bijvoorbeeld rozijnen. Voeg je voldoende noten, zaden, pitjes en kokos toe dan zorgen deze ingrediënten voor de eiwitten en gezonde vetten.
Muesli maken is zo gedaan
Zelf muesli maken is een kwestie van de juiste ingrediënten kopen en deze met elkaar vermengen. Ik kom vaak recepten tegen waarin de muesli per ingrediënt wordt afgewogen. Dit is niet noodzakelijk. Maak het jezelf gemakkelijk. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kan je een ingrediënt wel of niet toevoegen.
Ingrediënten voor zelfgemaakte muesli
- Havervlokken
- Spelt- of haverzemelen
- Gebroken lijnzaad
- Chia Zaad
- Sesamzaad
- Maanzaad
- Zonnebloempitten
- Pompoenpitten
- Kokosrasp
- Geschaafde amandelen
- Rozijnen (met mate)
Vers van de molen
De havervlokken en speltzemelen in de muesli op de foto komen van ‘Korenmolen De Zandhaas’, in Santpoort. Het bedrijf maalt op authentieke wijze graansoorten zoals tarwe, gerst, rogge, haver, spelt, mais en kamut en verwerkt dit vervolgens tot meel.
Bewaaradvies
Zaadjes, pitjes, noten en kokosrasp bevatten essentiële vetzuren. Dit zijn vetten die je lichaam alleen uit je eten kan halen. Er kleven vele gezondheidsvoordelen aan deze vetten. Omdat vetten snel ranzig kunnen worden is het belangrijk dat je de muesli bewaart in een bak of pot die goed afsluit. Daarnaast blijft de muesli vers. Muesli bewaar je bij voorkeur op een donkere plek om oxidatie te voorkomen.
Yoghurt keuze
Yoghurt en kwark gemaakt van koemelk is voor veel mensen zwaar om te verteren en kan allergische klachten geven. Kies liever voor geiten-, schapen- yoghurt of kwark. Ook yoghurt gemaakt van kokosmelk en sojayoghurt (zonder suiker) zijn een goede keuze.
Eet smakelijk