Peer Voedingadvies Trakteert!
- Geplaatst juli 10, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws
0
Maak gebruik van deze unieke kans. Nu gratis een Quick Tip!
Bel 06-28653820
De Quick tip wordt telefonisch geven (maximaal 15 minuten).
U heeft uw vraag, doel of wens helder. Krijg direct een bruikbare tip naar succes!
Ik spreek u graag op werkdagen tussen 14.00 en 15.00 uur.
Aanbieding geldt de gehele maand juli.
Gezonde Groet,
Judith Rolf
Peer Voedingadvies
Ei, ei, ei en we zijn zo blij!
- Geplaatst juli 06, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0
Een ei hoort erbij
Eieren bevatten luteïne, zeaxanthine en carotenoïden die vooral de eidooier zijn specifieke gele kleur geven.
Cholesterolmythe is achterhaald
Eieren zijn ook rijk aan vitamine B en goede vetten en lecithine (choline en inositol). De cholesterolmythe is inderdaad achterhaald en regelmatig een ei draagt bij aan goede vetten en de nodige vitamine en mineralen.
Ongunstige eigenschappen van chocola
- Geplaatst juni 27, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0
Suiker, cafeïne en theobromine
Chocola heeft ook ongunstige eigenschappen. Chocolade bevat veel suiker. Een voedingsstof die niet essentieel is en waarvan de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Chocola bevat van zichzelf een kleine hoeveelheid cafeïne en theobromine (een stofwisselingsproduct van cafeïne). Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid.
Oxaalzuur: De mineralen rover in chocola
Chocola wordt in de lever verwerkt. Dit proces kost nutriënten waaronder vitamine B en magnesium. Tannine in chocola kan een onoplosbare verbinding aangaan met ijzer. Oxaalzuur die ook in cacao zit, bindt ijzer en calcium aan zich waardoor deze mineralen niet of nauwelijks opgenomen kunnen worden in het lichaam. Oxaalzuur wordt ook wel een ‘mineralen rover’ genoemd. Chocola ook de pure en rauwe chocolade behoort helaas tot de uitzonderingsproducten.
Wil je van je chocola verslaving af? Boek een consult bij Peer Voedingadvies!
Link naar contactformulier Peer Voedingadvies.
Als een vis in het water
- Geplaatst mei 16, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0
Omega 3 bij angst en stess
Naar omega-3 in combinatie met angst en/of stress is veel onderzoek gedaan. Alle onderzoeken spreken van een positief effect van omega 3 vetzuren op stress en/of angst.
Zo schrijft Dr. Servan Schreiber (bekend van o.a Uw brein als medicijn) dat veel omega-3 op de lange duur de productie van de boodschaperstof dopamine (een neurotransmitter) in het emotionele brein verhoogt. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn.
Het positieve effect van de omega 3 vetzuren (EPA en DHA of DHA alleen) verlaagt noradrenaline. Noradrenaline is een hormoon wat wordt uitgescheiden door de bijnieren bij angst of bij een laag bloedsuikergehalte ook wel hypoglycemie genoemd.
HELP een tijger?
Bij angst en stress produceert het lichaam grote hoeveelheden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Je bloeddruk en hartslag gaan omhoog, spieren worden gespannen, er ontstaat kippenvel, zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau (endorfinestimulus). Hierdoor is je lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan. Als je angst niet reëel is dan worden deze symptomen vaak als vervelend ervaren.
Zuivere visolie
Dagelijks omega 3 vetzuren zorgt voor lagere cortisol en adrenaline levels. Zowel cortisol als adrenaline zijn typisch verhoogd bij stress.
Suppleren met omega-3 vetzuren lijkt de activering van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as), een systeem dat stresshormonen produceert te remmen. Omega-3 kan bijdragen aan verbetering van enkele symptomen van angst en stress.
Op je bord
Omega 3 vindt je o.a. in vette vis zoals haring, wilde zalm, sardines, ansjovis en makreel. Ook walnoten zijn rijk aan omega 3.
Aanstaande zaterdag zal Judith Rolf spreken op het MindtuningEvent. over voeding en suppletie bij angst en stress
Van kopzorg tot zelfzorg
- Geplaatst april 29, 2014
- Door Judith Rolf
- In Boekrecensies, Nieuws
0
Migraine & hoofdpijn is het nieuwste boek van Marijke de Waal Malefeit en Tessa Gottschal. Veel mensen hebben regelmatig last van migraine en hoofdpijn. Gelukkig zijn er, naast de bekende pijnstillers, veel andere keuzes. Het boek geeft diverse suggesties, waaronder voedingsadviezen.
Zo zijn er algemene voedingsregels voor een goed basisdieet. Voedselovergevoeligheid en de lever kunnen ook een rol spelen bij migraine en hoofdpijn.
Hieronder een selectie uit de basisregels voor een dieet bij hoofdpijn:
Kies verse en biologische voeding, eet met aandacht
Neem geen transvetten zoals: gebakken vetten en oliën, margarine, frituurvet, gebak, chips en snacks
Eet 400 gram groeten en 3 stuks fruit
Drink voldoende, gemiddeld 35 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag
Let op je zuur-base balans, kies voor 5 keer zoveel aan groenten en fruit dan eiwitten (vlees, vis, gevogelte, ei, bonen, noten, zaden, zuivel)
Eet weinig tussendoortjes, heb je toch trek kies dan voor een handje noten ongebrand en ongezout
Maak meer gebruik van peulvruchten en neem geen geraffineerde graanproducten (witte rijst, pasta, kant en klaar producten)
Verhoog het eten van onverzadigde vetzuren (olijfolie en avocado’s), gebruik iedere dag de juiste vetten en varieer in het vetgebruik. Ghee (geklaarde boter) en kokosvet is goed om in te bakken en een omega 3/6/9 olie heeft al de juiste verhouding en is heerlijk over een salade
Neem vaker een ei! Biologische eieren zijn rijk aan: luteïne, zeaxanthine en carotenoïden die vooral de eidooier zijn specifieke kleur geven. Eieren zijn ook rijk aan vitamine A en D en B en lecithine (choline en inositol)
Gebruik als je met mate iets wilt zoeten; stevia, agave, ahornsiroop op jam zonder suiker gezoet met appelsap
Wil je meer lezen over een meervoudige therapeutische aanpak bij hoofdpijn dan is dit boek een absolute aanrader.