OERsterk koken
- Geplaatst juli 02, 2013
- Door Judith Rolf
- In Nieuws
0

OERsterk koken: fit en slank volgens de natuur
02 juli 2013 | ndn | In het boek ‘oersterk koken’ wordt krachtvoer beschreven voor de moderne mens. Het boek beloofd gezond eten waarmee je afvalt zonder dieet. Oersterk koken is een receptenboek met oeroude voeding uit de natuur. Voeding zoals onze voorouders aten maar dan moderner.
Het boek geschreven door Jolanda Dorenbos en Richard de Leth is een verassende ontdekkingstocht vol tips, gezonde ingrediënten en smaakvolle recepten. ‘OERsterk koken’ is een vervolg op ‘OERsterk, Gezond, fit en slank volgens de natuur’ van drs. Richard de Leth.
Het boek bied praktische handvatten op voedingsgebied door middel van recepten en een minigids met aanvullende informatie, de theorie achter de recepten. Richard de Leth studeerde geneeskunde aan de vrije universiteit van Amsterdam. ‘OERsterk koken’ schreef hij samen met natuurdiëtiste Jolanda Dorenbos. Zij studeerde voeding en diëtetiek. Beide schrijvers zijn gespecialiseerd in de orthomoleculaire geneeskunde en de psycho-neuro-immunologie.
Van diner tot fastfood met een twist
Het uitgebreide kookboek biedt naast de 3 hoofdmaaltijden; ontbijt, lunch en diner ook recepten voor soepen, salades, voorgerechten, toetjes, fastfood, verjaardagen, feestdagen, snacks en lekkers, kruidenmengsels, sausen en dips en dranken. De hoofd ingrediënten zijn groenten en fruit, eiwitten uit vlees, vis en eieren, diverse vetten en zaden en pitten.
Om te zoeten wordt met mate honing gebruikt of gedroogde vruchten zoals bijvoorbeeld dadels en abrikozen. De schrijvers adviseren gebruik te maken van biologisch of ecologisch, alle voedingsmiddelen die geadviseerd worden zijn zo natuurlijk mogelijk.
Volgens Richard en Jolanda horen granen, peulvruchten, aardappels en melkproducten niet thuis in een Oerdieet. Ook suiker en suikervervangers zoals zoetstoffen en natuurlijke suikervervangers (bijvoorbeeld agave siroop of kokos bloesemsuiker) worden niet geadviseerd.
Nederlanders zijn vaak dol op brood vandaar dat de schrijvers met diverse broodvervangers komen zoals notenbroden of bananenbrood. Ook is een recept van een OERcracker op basis van amandelmeel, zaden en pitten. Melkproducten worden vervangen door notenmelk, kokosmelk en kokosroom.
Huizen bouwen met een blender en schaartjes
Het boek bevat een ‘minigids voeding’ met veel achtergrond informatie. Mooie beeldende vergelijkingen worden gebruikt in deze minigids; zoals het lichaam dat vergeleken wordt met een krachtig huis dat gemaakt moet worden met de beste materialen. Tanden en kiezen worden vergeleken met een blender. Spijsverteringsenzymen worden gezien als een soort schaartjes. Goed kauwen geeft dus minder knipwerk en bevordert een zo optimaal mogelijke spijsvertering
Opvallende uitspraken van de schrijvers: “ tussendoortjes zijn niet nodig, want deze geven bloedsuikerschommelingen waardoor men snel weer trek krijgt. In de oertijd moesten mensen veel meer moeite doen om door middel van jagen en verzamelen aan eten te komen. De oermens at geen tussendoortjes”.
Om het verouderingsproces te vertragen is het mogelijk om 1 keer per maand 16 uur niet te eten en te drinken. Dit zou groeigenen uitzetten waardoor genen positief worden beïnvloed. Daarnaast raden Richard en Jolanda het af om kauwgom te kauwen. Het lichaam raakt hiervan volgens de schrijvers in de war omdat het denkt dat er voedsel aankomt terwijl dit niet het geval is. Het aanzetten van de spijsvertering zou tot miscommunicaties leiden binnen het lichaam.
De schrijvers hanteren 7 gouden voedingsrichtlijnen.
1. Eet zoals de natuur het heeft bedoeld
2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten
3. Varieer
4. Drink voldoende water
5. Eet voldoend eiwitten en vetten
6. Gebruik kruiden en specerijen
7. Geniet
Anti-nutriënten
Anti-nutriënten zijn voedingsmiddelen die we volgens Richard en Jolanda beter niet kunnen eten. Het gaat om sterk bewerkt voedsel, granen en peulvruchten, melk, transvetten, vet vlees waaronder varkensvlees, fructose en soja. Fructose uit vruchten is een uitzondering en behoort dus wel tot de aanbevolen voedingsmiddelen. Hierbij is het volgens de schrijvers de beste keus om vruchten in zijn geheel te eten. Bijvoorbeeld een biologische appel met schil.
Vul uw voorraadkast
In de minigids worden ook tips gegeven voor een handige koel- en voorraadkast. Het gaat hier zowel om lang houdbare producten als versproducten die handig zijn om op voorraad te hebben. Zo bent u in staat om snel een gezonde maaltijd te kunnen bereiden. Praktische bijlage geven extra informatie over, seizoensproducten, koolhydraten, eiwitten en vetten.
Beschreven wordt hoe kruiden en specerijen een natuurlijk medicijn kunnen zijn. Daarnaast bevat het boek twee voorbeeld weekmenu’s. De weekmenu’s zijn een samenvoeging van diverse recepten uit het kookboek.
Het boek is geschreven vanuit de gedachten dat alles draait om balans. Denken, kopen, eten en hergebruiken. Voed jezelf door middel van ‘OERsterk koken’ richting optimale gezondheid. In ‘OERsterk koken’ is elk recept voorzien van een prachtige kleuren foto van het gerecht. Het boek is praktisch in het gebruik en nodigt zeker uit om te lezen en daadwerkelijk mee aan de slag te gaan in de keuken.