Van kopzorg tot zelfzorg
- Geplaatst april 29, 2014
- Door Judith Rolf
- In Boekrecensies, Nieuws
0

Migraine & hoofdpijn is het nieuwste boek van Marijke de Waal Malefeit en Tessa Gottschal. Veel mensen hebben regelmatig last van migraine en hoofdpijn. Gelukkig zijn er, naast de bekende pijnstillers, veel andere keuzes. Het boek geeft diverse suggesties, waaronder voedingsadviezen.
Zo zijn er algemene voedingsregels voor een goed basisdieet. Voedselovergevoeligheid en de lever kunnen ook een rol spelen bij migraine en hoofdpijn.
Hieronder een selectie uit de basisregels voor een dieet bij hoofdpijn:
Kies verse en biologische voeding, eet met aandacht
Neem geen transvetten zoals: gebakken vetten en oliën, margarine, frituurvet, gebak, chips en snacks
Eet 400 gram groeten en 3 stuks fruit
Drink voldoende, gemiddeld 35 ml per kilogram lichaamsgewicht per dag
Let op je zuur-base balans, kies voor 5 keer zoveel aan groenten en fruit dan eiwitten (vlees, vis, gevogelte, ei, bonen, noten, zaden, zuivel)
Eet weinig tussendoortjes, heb je toch trek kies dan voor een handje noten ongebrand en ongezout
Maak meer gebruik van peulvruchten en neem geen geraffineerde graanproducten (witte rijst, pasta, kant en klaar producten)
Verhoog het eten van onverzadigde vetzuren (olijfolie en avocado’s), gebruik iedere dag de juiste vetten en varieer in het vetgebruik. Ghee (geklaarde boter) en kokosvet is goed om in te bakken en een omega 3/6/9 olie heeft al de juiste verhouding en is heerlijk over een salade
Neem vaker een ei! Biologische eieren zijn rijk aan: luteïne, zeaxanthine en carotenoïden die vooral de eidooier zijn specifieke kleur geven. Eieren zijn ook rijk aan vitamine A en D en B en lecithine (choline en inositol)
Gebruik als je met mate iets wilt zoeten; stevia, agave, ahornsiroop op jam zonder suiker gezoet met appelsap
Wil je meer lezen over een meervoudige therapeutische aanpak bij hoofdpijn dan is dit boek een absolute aanrader.