Spinazie pannenkoeken
- Geplaatst december 03, 2014
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Pannenkoeken bakken is ronduit feestelijk. Er zijn veel mogelijkheden om ze te beleggen en hierna op te eten. Ik ben persoonlijk dol op hartige smaken. Wanneer je een pannenkoek zoet belegd laat dit hierna je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Een snelle energiekick die vaak snel overgaat in een energie-dip. Verras jezelf en kies eens voor iets anders dan een pannenkoek met suikerstroop.
Pannenkoeken zijn een traktatie voor jong en oud. Zeker wanneer je kiest voor deze hartige variant met bietjes, kip, oesterzwam, feta en kiemgroenten.
Pannenkoekenbeslag met groenten
Aan het beslag kan je van alles ‘extra’ toevoegen. Spinazie is mijn favoriete ingrediënt. Je maakkt hiermee je pannenkoek wilt zo groen als gras. Bietjes geven de pannenkoek juist een mooie rode kleur. Ook courgettes vermaal ik regelmatig door mijn beslag.
Mochten er gezinsleden zijn die niet zo dol zijn op groenten dan is deze manier van kokkerellen ideaal om wel met vrolijke gezichten aan tafel een groenten-pannenkoek te eten. De smaak van de groenten die je toevoegt aan het beslag is afhankelijk van je keus en hoeft niet heel uitgesproken te zijn. Zowel spinazie, bietjes en courgette geven het geheel een subtiele hartige smaak.
Benodigdheden voor het beslag (ongeveer 4 personen)
- 3 eieren
- 250 gram volkoren speltmeel
- 0,5 liter geitenmelk
- 1 mespuntje hymalayazout
- 1 eetlepel kokossuiker
- 1 mespuntje verse vanille
- 5 handjes bladspinazie
Stop de ingrediënten in een blender en laat deze flink draaien totdat het beslag mooi egaal is en zonder klontjes. Je kan ook gebruik maken van een grote beslagkom, een garde en een staafmixer. Voeg eerst het spelmeel toe aan de beslagkom, hierboven de eieren, zout, kokossuiker en vanille en voeg als laatste de geitenmelk toe. Meng het geheel met een blender. Voeg als laatste de spinazie toe en maal deze er door heen met een staafmixer.
Bak ze ‘groen’
Gebruik een wat grotere koekenpan en laat de pan goed warm worden voordat je per pannenkoek een klontje boter roomboter toevoegt. Wanneer de boter gesmolten is voeg je een soeplepel beslag toe. Draai de pan zodat er een mooi ronde pannenkoek ontstaat. Wacht tot het beslag ook aan de bovenkant droog is zodat je de pannenkoek om kan draaien. Herhaal deze handeling totdat het beslag op is.
Het is makkelijk om een pan met water op het vuur te zetten met hier op een bord. Zo kan je de pannenkoeken die klaar zijn gemakkelijk warm houden.
Het beleg (voor 4 personen)
- 2 bietjes
- 2 bakjes oesterzwammen
- 2 biologische kipfilet
- 1 blok Griekse feta (van schapenmelk)
- 1 bakje kiemgroenten naar keuze
- Peper
- Madaras kruiden
- Olijfolie extra vierge
Snij de kipfilet in blokjes en marineer deze in de madaras-kruiden met olijfolie extra vierge.
Schil de bietjes en snijd ze in plakjes. Kook de plakjes biet in een kwartier knapperig maar wel gaar. Waneer ze gaar zijn giet ze je af.
Snij de oesterzwammen in stukjes, verwijder een stukje van de onderkant. Dit smaakt namelijk hard en is daarom minder lekker.
Snij de feta in blokjes.
Bak de kipfilet gaar en voeg de laatste 3 minuten de oesterzwammen toe.
Versier je pannenkoek
Beleg de pannenkoek met de verschillende ingrediënten. Maal verse peper over de pannenkoek, laat er bijvoorbeeld geitenkaas tussen smelten of versier het geheel met een pluk kiemgroenten!
Pannenkoeken zijn heerlijk bij een lunch of voor het diner. Wanneer je een spinazie-pannenkoek over hebt kan je deze gemakkelijk op een ander moment opwarmen.
Eet smakelijk
Stoofperen in vlierbessensap
- Geplaatst december 01, 2014
- Door Judith Rolf
- In Nieuws, Recepten
0
Een mooie seizoensvrucht is de stoofpeer. Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gebruikelijke handpeer. Een oerhollands en traditioneel gerecht. Bij volwassenen en kinderen vaak een ware traktatie.
Klassiek bereid wordt een stoofpeer gekookt in de rode wijn. Er zijn echter vele alternatieven. Witte wijn, diksap en water zijn ook mogelijk. Stoofperen koken in de vlierbessensap is een aanrader. De vlierbessensap geeft de stoofperen een prachtige rode kleur.
Vlierbessen zouden antivirale eigenschappen hebben en immuunversterkend zijn. Het kan natuurlijk geen kwaad om je weerstand een extra boost te geven met het regenachtige herfstweer.
Een stoofpeer is veelzijdig
Stoofperen smaken heerlijk bij een ontbijt of dessert. Zo eten wij ze graag door de havermoutpap of s’avonds bij een schaaltje schapenkwark.
Met de feestdagen in aantocht staat een stoofpeer geserveerd op een bord bij een stuk wild prachtig. Een stoofpeer is een traktatie die je makkelijk en snel kan maken.
Zoet of hartig
In het recept heb ik gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. Afhankelijk van je voorkeur voor zoet is dit wel of niet noodzakelijk. Een kruidnagel of steranijs maakt de peer extra kruidig.
Benodigdheden
1 kilo stoofperen
0,25 L vlierbessenoersap
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
1 kaneelstokje
naar smaak een kruidnagel en/of steranijs
stoofperen-vlierbessensap
Aan de slag
Schil de stoofperen. Laat het steeltje eraan zitten. Dit staat mooi wanneer je later de peren serveert. Giet de vlierbessenoersap in een ruime pan. Roer hier een eetlepel kokossuiker doorheen. De kokossuiker zal vanzelf oplossen tijdens het verwarmen van de stoofperen. Leg het kaneelstokje vervolgens in de vlierbessenoersap.
Voeg de stoofperen toe aan de pan. Breng de stoofperen aan de kook en laat ze in een klein half uur gaar koken. Na een kwartier de stoofperen even omdraaien. Zo worden de stoofperen aan alle kanten mooi rood van kleur. Zodra het vocht kookt mag je het vuur zo laag mogelijk zetten zodat het rustig kookt. Kook de stoofperen met een deksel op de pan.
Eet smakelijk
Vitamine D in het zonlicht
- Geplaatst november 27, 2014
- Door Judith Rolf
- In Lifestyle, Nieuws
0
Vitamine D is belangrijk voor een goede gezondheid. Er is veel discussie onder voedingsprofessionals over hoeveelheid en de effecten van vitamine D. Vitamine D is breed inzetbaar. In ieder geval is vitamine D noodzakelijk voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast ondersteunt vitamine D het immuunsysteem.
In de praktijk blijkt een slechte vitamine D status met veel meer gezondheidsklachten samen te gaan. Het herfst- en winterseizoen zorgt ervoor dat we minder vitamine D kunnen aanmaken met de behulp van de zon. Reden genoeg om vitamine D hierbij stevig in het zonnetje te zetten.
Zon, voeding en suppletie
Vitamine D kan het lichaam zelf aanmaken. In de huid wordt vitamine D gevormd onder invloed van zonlicht. Hiernaast levert bepaalde voeding vitamine D aan je lichaam. De twee belangrijkste vormen zijn de dierlijke vorm vitamine D3 (cholecalciferol) en de plantaardige vorm vitamine D2 (ergocalciferol).
In de praktijk levert zonlichtblootstelling naar schatting over het hele jaar gemiddeld 7 mcg per dag op. Gezonde voeding levert volgens het voedingscentrum naar schatting 3 mcg per dag . In de darm wordt vitamine D goed opgenomen wanneer er ook vet (olie) aanwezig is. In je lichaam wordt vitamine D omgezet in een actieve vorm (25-hydroxyvitamine D en 1,25-dihydroxyvitamine D).
In Amerika (15 mcg = 600IE) en Duitsland (20 mcg = 800IE) zijn de richtlijnen hoger dan de Nederlandse (10 mcg = 400IE) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verschillende partijen vinden dat de suppletie van vitamine D in Nederland hoger mag zijn.
Vitamine D advies volgens de gezondheidsraad
De adviezen -welke zijn opgesteld door de gezondheidsraad- voor een vitamine D supplement zijn hieronder weergegeven:
Kinderen van 0-4 jaar (10 mcg per dag)
Zwangere vrouwen (10 mcg per dag)
Vrouwen tussen 50-70 jaar (10 mcg per dag)
Iedereen vanaf 70 jaar (20 mcg per dag, was 10 mcg per dag)
Iedereen met donkere huidskleur of onvoldoende blootstelling aan de zon (10 mcg per dag)
Vitamine D in het zonlicht
Orthomoleculair gezien bevindt een optimale vitamine D-spiegel zich tussen de 75 en 87,5 nmol per liter. Recent vertelde een arts mij het volgende. 80 is prachtig en 100 is nog beter.
Vitamine D breed inzetbaar
Vitamine D is van belang voor een goede bot-opbouw. Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt een bot-aandoening welke lijdt tot onvoldoende botvorming bij kinderen. Bij volwassenen leidt een ernstig gebrek aan vitamine D tot verweking van de botten. Het bot is bij deze aandoening zwak en pijnlijk. Hiernaast kan gebrek aan vitamine D spierzwakte en spierkrampen veroorzaken.
Het voedingscentrum schrijft daarnaast op hun website dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de celgroei en celdeling, zoals in het immuun(afweer)systeem. Verder onderzoek is noodzakelijk naar de mogelijkheid dat suppletie van vitamine D aanvallen van MS kan voorkomen. Vitamine D wordt regelmatig positief belicht in de behandeling van hart- en vaatziekten.
Volgens de gezondheidsraad is de bewijsvoering nog onvoldoende voor de effecten van vitamine D en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, (zwangerschaps)diabetes en kanker. Daarnaast zijn er interessante berichten dat een hoge vitamine D status de kans op depressie, paniek en overlijden doet afnemen.
Voedingsmiddelen vol vitamine D
Vitamine D komt van nature vooral voor in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees eieren en melkproducten. Roomboter bevat van nature vitamine D. Het wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Vitamine D mag ook aan andere producten worden toegevoegd. Er zijn vooral verrijkte zuivelproducten voor jonge kinderen op de markt zoals kwark- en yoghurtproducten, zuigelingenmelk en peutermelk.
Tips van de diëtist
Smeer roomboter op je brood voor natuurlijke vitamine D en eet minimaal twee keer in de week vette vis zoals haring, makreel, sardientjes of wilde zalm. Gebruik in de herfst en winter een dag-créme voor de huid zonder UV-filter. In de zomerperiode
-tussen 12.00 uur en 15.00 uur- wanneer de zon op zijn heetst is uiteraard wel een goede UV-bescherming noodzakelijk.
Suppletie met een goede vitamine D3 is zeker voor de herfst en de winter een aanrader. Bonusan heeft bijvoorbeeld een vloeibare D3 in haar assortiment. Deze is opgelost in een olijfolie extra vierge zonder onnodige toevoegingen.
Fairtrade uit de polder, ROOTZ
- Geplaatst november 03, 2014
- Door Judith Rolf
- In Baby en kind, Gezonde voeding, Zwangerschap
0
Appels spelen een centrale rol in producten van Rootz. De appelproductie is afhankelijk van bijen. Deborah Post (38) is biodynamisch imker. Haar hart ligt bij de bijen. Bijen zijn een onmisbaar onderdeel van de natuur. Ze geven een indicatie hoe het gesteld is met de conditie van milieu en landbouw.
De bij laat zien dat alles wat leeft samenhangt
Het gaat slecht met de bij. Ze sterven uit doordat er te weinig stuifmeel is. Door appelbomen te planten steun je de bijen. Bijen vliegen namelijk graag op appelbloesems. Daarnaast zorgen ze ook voor een hogere appelproductie.
Pluk M(e)e
Door Rootz producten te kopen pluk je mee aan iets groters. Je bent onderdeel van de voedselketen; de telers, de producenten, en van de natuur. De appelsap van pure Elstarappels, of een mooi glazen flesje met een biologische smoothie brengen de natuur dichter bij jou en je kinderen. De producten helpen de natuur te behouden.
Roots gebruikt fruit wat in Nederland wordt geteeld. We hebben het allemaal binnen handbereik en hoeven het alleen maar te plukken. Noem het ‘fairtrade uit de polder’. Je kan zelfs één van de boomgaarden in Schipluiden bij Op Hodenpijl met eigen ogen bekijken.
Deborah Post heeft net als Peer Voedingadvies een passie voor natuurlijk!
Wil je jezelf verwennen proef dan eens Rootz smoothies, appelsap of appeltaart
Zeeklei met schelpjes
De Elstar appels voor de appelsap komen uit de Flevopolder. De grond bestaat voornamelijk uit zeeklei met schelpjes. Daardoor is het calciumgehalte hoog. De appelsap zit een een handige tap die na opening nog twee maanden houdbaar is buiten de koelkast.
Appeltaart van de Zorgbakkerij
De appeltaart is zo natuurlijk mogelijk gemaakt met oerspeltmeel, biologische appels, roomboter, eieren, honing en heel weinig rietsuiker.
De Rootz Smoothie zit nu ook in de ‘Peer Goodie Bag’
voor zwangere dames. Geef je op voor de workshop op 2 december
2014. Bel 06 28653820 voor meer informatie !
Herfst stamppot met rauwe andijvie
- Geplaatst oktober 24, 2014
- Door Judith Rolf
- In Recepten
0
Nu het weer buiten wat guurder wordt en de blaadjes van de bomen vallen is het tijd om je voeding hierop aan te passen. In de zomer vraagt je lichaam eerder om zomers fruit en een frisse salade. Tijdens de herfst is het tijd voor stevigere maaltijden. Denk aan een goed gevulde erwtensoep, bonensoep of stamppot. Deze vegetarische variant met zongedroogde tomaatjes en geitenkaas is een aanrader.
Stamppot voordeel
Stampot vormt een basis voor vele recepten. Stampot is goedkoop om te maken, makkelijk mee te variëren en je kan het eventueel zo luxe maken als je wilt door extra ingrediënten toe te voegen. Koken voor twee en zo een portie over houden voor in de vriezer zorgt ervoor dat je een gezonde maaltijd op voorraad hebt. Stamppot kan je heel makkelijk opwarmen in een oven. Een ovenschotel met stamppot verwarm je in ongeveer 15 minuten op 180 graden. Geitenkaas erboven geeft je stamppot een krokant laagje. Zonder geitenkaas is het van belang om aluminiumfolie over je ovenschaal te doen, anders droogt je stamppot uit.
Zongedroogde tomaten en geitenkaas
In de horeca wordt een stamppot ook vaak als basis gebruikt. Hierop wordt dan een mooi stukje vis of vlees gepresenteerd. Een vegetarische variant is bij mij favoriet. Hieronder vindt je het recept van stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaten en geitenkaas.
Voel je vrij om de stamppot toch te voorzien van een stukje vlees of vis. Denk hierbij aan kipfilet, kalkoenfilet of wild vlees. Wilde zalm en kabeljauw smaken heerlijk bovenop een andijviestamppottorentje.
Benodigdheden (voor ruim 4 personen)
1 krop andijvie
1 kleine zak biologische aardappels kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk en nog gezonder)
1 potje zongedroogde tomaten op olie (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker, lees goed het etiket of ga naar een natuurwinkel)
100 gram belegen geitenkaas
2 teentjes knoflook
peper en (zee)zout naar smaak
Garnering
cherry tomaatjes
avocado
Aan de slag
Snij de andijvie zo fijn mogelijk en was en droog de andijvie daarna goed. Andijvie zit vaak vol met zand. Meerdere malen wassen is verstandig. Schil de aardappels en kook deze in 20 minuten gaar. Snij ondertussen de zongedroogde tomaatjes in kleine stukken en rasp de geitenkaas. Ontdoe de knoflookteentjes van hun schil en leg ze klaar om te persen.
Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze af waarna ze gestampt kunnen worden. Gebruik hiervoor een keukenstamper. Voeg de stukjes zongedroogde tomaat, geperste knoflook en wat olie van de zongedroogde tomaatjes toe. Hierna kunnen de andijvie, geraspte geitenkaas en peper en zout toegevoegd worden. Stamp het tot een glad en mooi geheel. Zo nodig kan je nog wat olie toevoegen. Olie maakt het stampen makkelijker en de stampot krijgt hiervan een goede structuur.
Kookring, voor een mooie opmaak
Verdeel de stamppot met behulp van een kookring over de borden. Deze kookring koop je bij een kookwinkel. Garneer met partjes cherry-tomaat en stukjes avocado. Bestrooi het geheel met verse peper uit een molen.
Eet smakelijk!