Voedingsadviezen bij angst en stress
- Geplaatst januari 23, 2014
- Door Judith Rolf
- In Gezonde voeding, Nieuws
0
De volgende voedingsadviezen kunnen ingezet worden bij angst en stress
Complexe koolhydraten
Kies voor complexe koolhydraten zoals volle granen, peulvruchten en volkoren producten in plaats van geraffineerde koolhydraten.
Minimaal 2x per week vette vis
Eet voldoende (minimaal 2 x per week) vis waarvan zeker eenmaal vette vis, zoals haring, paling, makreel of zalm.
Een goede lysine-arginine-verhouding
Arginine en lysine beconcurreren elkaar bij de opname vanuit het darmkanaal; wanneer er voldoende lysine is, dan zal het de opname van arginine effectief verminderen. Voedingsmiddelen met een goede lysine-arginine-verhouding zijn dierlijke eiwitten (vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren), bonen en avocado.
Drink Camillia Sinensis thee
De Camellia sinensis, een theeplant, bevat L-theanine in de bladeren. De beste keus is witte thee. Daarnaast zit er meer L-theanine in groene thee dan in zwarte thee.
Voedingsbronnen vol tyrosine
Voedingsbronnen van tyrosine zijn vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten.
Tryptofaanrijke voedingsmiddelen
Tryptofaanrijke voedingsmiddelen zijn bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen, brood, kaas, melk en tropisch fruit zoals ananas, banaan, mango, kokos en kersen.
GABA
Voedingsbronnen van GABA zijn onder meer broccoli, groene groenten (spinazie), zaden, verse noten, aardappelen, bananen, uien, eieren.
De vitamine B familie
Vitamine B1 komt voor in het zilvervliesje van rijst en andere graansoorten (iets minder in de korrel zelf), bruinbrood, vlees (vooral varkensvlees), zuivelproducten, eidooier, aardappelen, peulvruchten en melk.
Voedingsbronnen voor thiamine zijn o.a. eidooier, gierst, haver, noten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, peulvruchten, zilvervliesrijst en avocado. Vitamine B2 zit in melk, melkproducten, vlees, aardappelen, bruinbrood en groenten. Vitamine B3 komt voor in veel eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchten en aardappelen bevatten het aminozuur tryptofaan. Met een goed gevarieerde voeding kan men voldoende tryptofaan binnen krijgen om in de behoefte aan nicotinezuurequivalenten te voorzien.
Vitamine B5 is aanwezig in alle groenten, aardappelen en peulvruchten. De beste bronnen zijn lever, nier, eidooier en graanproducten. Vitamine B6 komt voor in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Belangrijke bronnen in Nederland zijn aardappelen, groenten, volle graanproducten, vlees en melk. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen. Lever bevat zeer veel vitamine B12. Foliumzuur komt voor in bladgroenten, lever, eieren en ongeraffineerde graanproducten.
Magnesium
Magnesium komt vooral voor in volle granen, volkorenbrood, melk, melkproducten en kaas, noten, gedroogde vijgen, dadels, grapefruit, zaden, peulvruchten en groene groenten. Daarnaast is een ruim gebruik van groenten en fruit aan te raden omdat deze veel antioxidanten bevatten.
Bij angst en stress gerelateerde klachten is het eten en drinken van de juiste voeding van groot belang.
Voeding bij oververmoeidheid
- Geplaatst januari 20, 2014
- Door Judith Rolf
- In Boekrecensies, Nieuws
0
De uitputting voorbij
Marijke de Waal Malefijt en Tessa Gottschal, schrijfsters van meerdere gezondheidsboeken, combineren in het boek ‘De uitputting voorbij’ hun meervoudige therapeutische aanpak en vooral hun praktische werkwijze.
Mensen met vermoeidheid en uitputting lopen soms ontredderd rond als ze horen dat ze hun levensstijl en voedingspatroon drastisch mogen omgooien.
Voor veel mensen is een nieuwe leef- en eetstijl een flinke hobbel om te nemen voordat ze daarin thuis raken. Terwijl juist een uitgekiende voedingskeuze je sneller uit vermoeidheid en uitputting haalt.
Welke voeding is speciaal geschikt bij uitputting en (over)vermoeidheid? Wat moet je wel of juist niét eten? Welke kooktechnieken houden je langer gevangen in vermoeidheid?
De uitputting voorbij geeft antwoord op bovenstaande vragen. Marijke de Waal Malefijt en Tessa Gottschal inspireren met dit praktische boek. Peer Voedingadvies raadt dit boek van harte aan wanneer je op zoek bent naar een zelfhulpboek bij vermoeidheid.
Peer Voedingadvies helpt graag bij vermoeidheidsklachten
Voor een dieet op maat bij vermoeidheid kun je bij Peer Voedingadvies terecht.
Leverontgifting
- Geplaatst januari 16, 2014
- Door Judith Rolf
- In Lifestyle, Nieuws
0
Leverontgifting via fase 1 , 2 en 3
Het ontgiftingsproces van de lever bestaat uit twee verschillende processen die elkaar aanvullen. Deze processen worden fase 1 en 2 van de biotransformatie (afbraak of metabolisme) genoemd.
Fase 1
In fase 1 vinden met behulp van enzymen chemische omzettingen (reacties) plaats. Een enzym is een eiwit, dat een bepaalde reactie in of buiten een cel katalyseert. Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. Een deel van de giftige stoffen wordt onschadelijk gemaakt. Deze 1e fase is niet voldoende om alle giftige stoffen te verwijderen.
Fase 2
Fase 2 bestaat uit verschillende reacties die gezamenlijk de conjugatiereacties worden genoemd. Het doel van beide fases is schadelijke stoffen om te zetten naar in water oplosbare stoffen. Hierbij wordt de lichaamsvreemde stof, of de metabolieten (tussen- of eindproducten) na de 1e fase gekoppeld aan een lichaamseigen stof. Daardoor wordt de nieuwe verbinding meer wateroplosbaar. De giftige stof wordt hierbij niet opgeslagen in vetweefsel maar kan uitgescheiden worden met de ontlasting of urine.
Fase 3
Fase 3 verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Verwijdering gebeurt via gal gemaakt door de lever, afgegeven aan de galwegen. De galwegen monden uit in de twaalfvingerige darm. Giftige (toxische) afvalstoffen worden afgevoerd door de darmen, en via de nieren. De nieren maken gebruik van transporteiwitten die de gifstoffen via het bloed naar de urine kunnen uitscheiden.
Superbenzine voor je lever
Talrijke stoffen kunnen een rol spelen door de twee fasen van de leverontgifting te remmen of juist op gang te brengen. Dit is het geval bij zowel geneesmiddelen als natuurlijke voedingsstoffen (voeding en suppletie). Het niet goed kunnen verdragen van cafeïne is een voorbeeld waaraan je kunt herkennen dat fase 1 onvoldoende werkt.
Fase 1 kan gestimuleerd worden met bètacaroteen, vitamine C, vitamine B2 en E, bioflavoïden, zink, koper, selenium, magnesium en molybdeen. Grapefruit, curcuma en peper remmen fase 1.
Om fase 2 te stimuleren kun je de volgende voedingsbronnen eten. Peulvruchten, avocado, volle granen, tarwekiemen, zaden, noten, algen, broccoli, koolsoorten, witlof, cottage cheese, ei, knoflook, uien, vis, kwark, ricotta en wild.
Elke fase heeft zijn specifieke ‘superbenzine’ nodig aan nutriënten om gifstoffen goed wateroplosbaar te kunnen maken. Peer Voedingadvies geeft je hierin graag een advies op maat.
Natuurlijke oplossing bij maagzuur
- Geplaatst januari 13, 2014
- Door Judith Rolf
- In Lifestyle, Nieuws
0
Maagzuur een probleem van deze tijd
Een verminderd zoutzuurgehalte van het maagsap kan vele problemen veroorzaken. De bekendste is (brandend) maagzuur. De opname van vitaminen en mineralen wordt hierdoor verminderd. Huiduitslag, allergieklachten en extreme vermoeidheid kunnen een gevolg zijn van te weinig maagzuur (hypochloorhydrie).
Een verstoring in de spijsvertering (hieronder valt hypochloorhydrie) komt bij ongeveer 25% van de volwassen populatie voor. Een veel voorkomende kwaal die door de meeste artsen bestreden wordt met medicijnen.
Medicijnen (meestal PPI’s, proton pump inhibitors) behandelen het symptoom maar nemen de klacht niet weg. PPI’s hebben zelfs een averechts effect. Zo kunnen ze onder andere een vitamine B12, ijzer en magnesium tekort veroorzaken.
Natuurlijke oplossing bij maagzuur
Peer Voedingadvies pleit voor natuurlijke oplossingen, zoals goed kauwen. Drink niet bij een maaltijd want dit verdunt spijsverteringssappen. Eet minder, en vermijdt koolhydraten en eiwitten in dezelfde maaltijd. De combinatie van koolhydraten en eiwitten is zwaar om te verteren.
Het drinken van koffie, alcohol en sinaasappelsap en het eten van chocolade, pepermunt, frituur, tomaten en chilipepers wordt afgeraden. Daarnaast is een gezond lichaamsgewicht gewenst.
Peer Voedingadvies maakt bij maagzuurklachten graag voor u een dieet op maat
Neem contact op of stuur een mail voor het bespreken van de mogelijkheden.
Het belang van ontgiften; detoxificatie
- Geplaatst januari 10, 2014
- Door Judith Rolf
- In Lifestyle, Nieuws
0
Het lichaam wordt voortdurend aangevallen door ontelbare giftige moleculen uit de omgeving, en bijproducten van de stofwisseling. Giftige (toxische) stoffen die de reserves aantasten en de normale werking van cellen uit balans kan brengen. Detoxificatie, een mooi woord voor ontgiften is populair en onder andere mogelijk met de juiste voedingskundige ondersteuning.
Het belang van ontgiften; detoxificatie
Op 29 november 2013 sprak Dr. Rudy Proesmans op een seminar van de Metagenics Academy over ‘Detoxificatie’. Proesmans is arts en heeft een boek geschreven ‘optimaal gezond zonder medicijnen’. Hieronder volgt een kort verslag van de voordracht van Rudy Proesmans.
De lever een ware held
Rudy Proesmans startte zijn voordracht met het belang van de lever bij het proces van ontgiften. Dit orgaan speelt een grote rol bij het proces van detoxificatie. Daarnaast is de lever o.a. verantwoordelijk voor het omzetten en opslaan van koolhydraten, vetten en eiwitten en produceert gal. Gal dient om vetten in de darm te mengen met waterige spijsverteringssappen.
De lever krijgt bij het ontgiften te maken met verschillende soorten toxinen; uitwendige en inwendige gifstoffen. Zo kunnen onder andere de darmen door dysbiose ook een belangrijke bron van toxines zijn.
Lekkende darmen
Een darm is 5 tot 7 meter lang en heeft een oppervlak van 400 vierkante meter. De binnenkant van de darmen zijn bekleed met epitheel. Epitheel wordt om de 1,5 dag vervangen. Een gezonde darm, in evenwicht, geeft doorgang aan micronutriënten. Voedingsstoffen waarvan we minder dan een gram per persoon per dag via eten binnenkrijgen.
Hieronder vallen vitamines en sporenelementen. Voor grote moleculen (voedingsstoffen) is de doorgang geblokkeerd. In een ongezonde situatie kan een darm lek zijn (leaky gut syndrome). Bij een lekkende darm wordt de doorgang van micronutriënten geblokkeerd. Grote moleculen worden juist doorgelaten.
Oorzaken van dit syndroom kunnen divers zijn, waaronder een verminderd zoutzuurgehalte van het maagsap (hypochloorhydrie), candida een schimmelinfectie. Het uit balans zijn van micro-organismen/bacteriën (dysbiose). Alcohol, stress, overmatig suikergebruik, parasieten, medicijnen zoals antibiotica en ontstekingsremmers, lactose intolerantie en gluten intolerantie/allergie.
Maagzuur een probleem van deze tijd
Een verminderd zoutzuurgehalte van het maagsap kan vele problemen veroorzaken. De bekendste is (brandend) maagzuur. De opname van vitaminen en mineralen wordt hierdoor verminderd. Huiduitslag, allergieklachten en extreme vermoeidheid kunnen een gevolg zijn van te weinig maagzuur (hypochloorhydrie).
Een verstoring in de spijsvertering (hieronder valt hypochloorhydrie) komt bij ongeveer 25% van de volwassen populatie voor. Een veel voorkomende kwaal die door de meeste artsen bestreden wordt met medicijnen.
Medicijnen (meestal PPI’s, proton pump inhibitors) behandelen het symptoom maar nemen de klacht niet weg. PPI’s hebben volgens Rudy Proesmans zelfs een averechts effect. Zo kunnen ze onder andere een vitamine B12, ijzer en magnesium tekort veroorzaken.
Natuurlijke oplossing bij maagzuur
Proesmans pleit voor natuurlijke oplossingen, zoals goed kauwen. Drink niet bij een maaltijd want dit verdunt spijsverteringssappen. Eet minder en vermijdt koolhydraten en eiwitten in dezelfde maaltijd. Deze combinatie is zwaar om te verteren.
Het drinken van koffie, alcohol en sinaasappelsap en het eten van chocolade, pepermunt, frituur, tomaten en chillipepers wordt ook afgeraden. Daarnaast is een gezond lichaamsgewicht gewenst.
Behandeling Leaky gut
Een lekkende darm mag behandeld worden volgens de 4 R’s. Dit staat voor: remove, repair, reinoculate en restore. Parasieten, voedselintoleranties, candida en pathogene bacteriën moeten behandeld worden. Zorg voor extra voedingsstoffen (zoals glutamine) om het darmslijmvlies te herstellen.
Kies voor een dieet dat ruim groenten, fruit, peulvruchten, kokos, shiitake en aloë vera sap bevat. Deze voedingsmiddelen worden glyconutriënten genoemd. Glyconutriënten zijn een voedingsbron voor goede darmbacteriën.
Zorg dat de darm weer van goede bacteriën (microbiotica) wordt voorzien. Het is belangrijk dat de microbiotica bestaat uit de juiste stam nummers . Welke microbiotica kan worden ingezet hangt af van de klachten en de persoon. Microbiotica die specifieke stammen bevatten zoals bifidobacteriën (waaronder BB 12), Lactobacillus ( waaronder de stammen LA-5, rhamnosus GG/LGG en W71, DSS-1, LB-51, NCFM) en enterococcen, kunnen een gunstig effect hebben.
Herstel de enzymwerking van het lichaam en de juiste maagzuurproductie met gezonde voeding, indien nodig aangevuld met specifieke suppletie. De voeding moet bij voorkeur basisch zijn. Vermijd koffie, alcohol, frisdranken, suiker en eet met mate vlees, aldus Proesmans.
We leven in een giftige wereld
De lever is verantwoordelijk voor het ontgiften van zware metalen, endotoxines, hormonen, pesticiden, solventen (oplosmiddelen), geneesmiddelen, conserveermiddelen, allergieën en de doorlaatbaarheid van de darmen. Giftige stoffen van buitenaf zijn volgens Rudy Proesmans kraanwater, junkvoeding, bewerkte voeding, pesticiden, uitlaatgassen, tapijt en schilderwerk, chemische stoffen, verzorgingsproducten, rook en milieuvervuiling.
Bakken op een te hoge temperatuur geeft de ‘maillard reactie’. Deze moleculen zijn heel moeilijk af te breken door het lichaam. Het bruine korstje aan brood of op een créme brulee is ongezonde kost. Het verhitten van koolhydraten (frituren, bakken en braden) veroorzaakt AGE (Advenced glycation end product) producten.
De giftige stof AGE verhoogt insulineresistentie. Het stimuleert de vorming van geoxideerde LDL (Low-density-lipoproteïne) en is mede oorzaak van ‘silent inflammation’ (stille of laaggradige ontsteking). Veroudering wordt eerder in gang gezet. Door de voorkeur te geven aan koken en stomen bij het bereiden van eten wordt de vorming van AGE’s voorkomen.
Het vlees van tonijn heeft een hoog kwikniveau. Zware metalen zijn zeer giftig en moeten vermeden worden. Zeker door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.
Hoofdpijn in stand houden met paracetamol
Wanneer de lever minder in staat is om te ontgiften kan dit o.a. hoofdpijn veroorzaken. Het gebruik van teveel (chronisch) paracetamol houdt hoofdpijn in stand. Paracetamol wordt afgebroken door de lever. De toevoer van gifstoffen beperken is een betere optie dan het bestrijden van symptomen volgens Proesmans.
Medicijngebruik neemt steeds meer toe. Zo is het aantal verkochte geneesmiddelen tussen 2007 en 2011 drie keer sterker gestegen dan het aantal kinderen. Kinderen nemen elk jaar 107 miljoen geneesmiddelen (1). Volgens Prof Kristine Desager van de universiteit van Antwerpen is toenemende luchtverontreiniging een belangrijke oorzaak van het verhoogde medicijngebruik (2).
Leverontgifting via fase 1 , 2 en 3
Het ontgiftingsproces van de lever bestaat uit twee verschillende processen die elkaar aanvullen. Deze processen worden fase 1 en 2 van de biotransformatie genoemd.
In fase 1 vinden met behulp van enzymen chemische omzettingen (reacties) plaats. Een deel van de giftige stoffen wordt onschadelijk gemaakt. Deze 1e fase is niet voldoende om alle giftige stoffen te verwijderen.
Fase 2 bestaat uit verschillende reacties die gezamenlijk de conjugatiereacties worden genoemd. Het doel van beide fases is schadelijke stoffen om te zetten naar in water oplosbare stoffen. De giftige stof wordt hierbij niet opgeslagen in vetweefsel maar kan uitgescheiden worden met de ontlasting of urine.
Fase 3 verwijdert gifstoffen uit het lichaam. Verwijdering gebeurt via gal gemaakt door de lever, afgegeven aan de galwegen. Toxische afvalstoffen worden afgevoerd door de darmen. En via de nieren met behulp van transporteiwitten die de gifstoffen via het bloed naar de urine kunnen uitscheiden.
Talrijke stoffen kunnen een rol spelen door de twee fasen van de leverontgifting te remmen of op gang te brengen. Dit is het geval bij zowel geneesmiddelen als natuurlijke voedingsstoffen.
Fase 1 kan gestimuleerd worden met bètacaroteen, vitamine C, vitamine B2 en E, bioflavoïden, zink, koper, selenium, magnesium en molybdeen. Grapefruit, curcuma en peper remmen fase 1
Om fase 2 te stimuleren kunt u de volgende voedingsbronnen eten. Peulvruchten, avocado, volle granen, tarwekiemen, zaden, noten, algen, broccoli, koolsoorten, witlof, cottage cheese, ei, knoflook, uien, vis, kwark, ricotta en wild.
De kanariepietjes van onze maatschappij
Er zijn diverse ziektebeelden die gerelateerd zijn aan een zwakke detoxificatie (ontgifting), aldus Proesman. Auto-immuunziekten, allergieën en astma, fibromyalgie, darminflammatie, endocrinologische stoornissen, fertiliteitsproblemen, neurodegeneratieve aandoeningen, kanker, CVS, hypersensiviteit, chemical sensitivity syndrome, arteriosclerose en autisme.
Ook ‘vage’ klachten zoals vermoeidheid, ongemak, spierpijn, hoofdpijn, overgevoeligheid voor koffie, alcohol, parfum, rook en benzine. Weinig weerstand kunnen bieden aan stress of intense lichamelijke activiteit en slaapstoornissen kunnen ook duiden op een zwakke ontgiftingscapaciteit.
7 stappen volgens Rudy Proesmans
Beperk giftige stoffen zoveel mogelijk. Denk aan uitwendig gif zoals e-nummers, geur-, kleur- en smaakstoffen, medicijnen, suppletie, verzorgingsproducten, bijproducten van bakken en braden, verpakkingen en cafeïne en alcohol. Reduceer stress zo mogelijk. Verstevig de darmbarrière met essentiële suikers en microbiotica.
Ondersteun de lever in zijn detoxfasen, stimuleer de galwegen en verbeter de urinaire pH. Hieronder de 7 Detox stappen volgens Proesmans:
1. Eet volop groenten (denk ook aan broccoli kiemen) en fruit
2. Zorg voor gezonde darmen (darm milieu)
Drink ruim (bron)water
Gebruik kruiden zoals lavendel, salie, oregano en rozemarijn
Gebruik supplementen op maat en laat u daar goed over voorlichten
Beweeg, zweet en verhoog uw hartslag.
Ga naar de sauna
Peer Voedingadvies geeft u graag een detoxificatie advies op maat
Neem contact op of stuur een mail voor het bespreken van de mogelijkheden.